Jak se chránit bez smazání Facebooku

Facebook začínal jako skvělý způsob, jak propojit svět, najít staré přátele a vylepšit celou tuto „tváří v tvář“ mluvící věc, které jsme uvízli. Skončilo to jako cesta pro marketingové pracovníky, aby pozvedli naše informace a prodali nám věci. Nedávné fiasko se společností Cambridge Analytica je dokonalým příkladem všeho, co se sociální sítí děje.

Ale možná, jen možná, na Facebooku stále zbývá něco dobrého. Možná nechcete odejít - jak jinak byste zůstali v kontaktu s bratrancem Margo a přítelem, který se přestěhoval do Austrálie? Existuje řada způsobů, jak můžete chránit svá soukromá data, zajistit důvěrnost a obecně zabránit všem těm špatným aktérům v zachycení vašich dat. Postupujte podle následujících kroků, abyste se chránili, aniž byste Facebook zcela odstranili - nebo prostě jděte celý prase a úplně smažte svůj účet na Facebooku.

Alternativa č. 1: Odebrání Facebooku z aplikací

Tato první alternativa odebere Facebook z připojených aplikací. Platformu v podstatě vypínáte, aby aplikace třetích stran neměly přístup k vašemu účtu a jeho informacím. Blokovat je můžete takto:

Krok 1: Klikněte na tlačítko se šipkou dolů vedle ikony otazníku na navigační liště.

Krok 2: Klikněte na Nastavení.

Krok 3: Na výsledné stránce „Obecná nastavení účtu“ klikněte v nabídce vlevo na kategorii „Aplikace“.

Facebook

Krok 4: Na výsledné stránce vyhledejte „Aplikace, webové stránky a doplňky“ uvedené pod aplikacemi a klikněte na tlačítko „Upravit“.

Krok 5: Ve vyskakovacím okně klikněte na modré tlačítko „Zakázat platformu“.

Alternativa č. 2: Blokovat konkrétní data používaná jinými aplikacemi

Pomocí této metody ovládáte datové přátele a rodinu, které si s sebou berou do jiných aplikací, jako jsou vaše narozeniny, vztahy, vzdělání, zaměstnání atd. Zde je návod, jak můžete přerušit jejich dodávku dat:

Krok 1: Klikněte na tlačítko se šipkou dolů vedle ikony otazníku na navigační liště.

Krok 2: Klikněte na Nastavení.

Krok 3: Na výsledné stránce „Obecná nastavení účtu“ klikněte v nabídce vlevo na kategorii „Aplikace“.

Facebook

Krok 4: Na výsledné stránce vyhledejte „Aplikace, kterou používají ostatní“ a klikněte na tlačítko „Upravit“.

Krok 5: V rozbalovacím okně vyberte data, která umožníte ostatním lidem, aby si s sebou přinesli do svých aplikací.

Krok 6: Klikněte na modré tlačítko „Uložit“.

Alternativa č. 3: Vypněte shromažďování údajů Facebooku na jiných webech

A konečně, naše třetí alternativa se týká vašich informací na Facebooku použitých pro reklamy. Patří mezi ně vaše používání webů a aplikací a reklamy spárované s vašimi sociálními akcemi. Zde je způsob, jak toto použití vašich dat znehodnotit:

Krok 1: Klikněte na tlačítko se šipkou dolů vedle ikony otazníku na navigační liště.

Krok 2: Klikněte na Nastavení.

Krok 3: Na výsledné stránce „Obecná nastavení účtu“ klikněte v nabídce vlevo na kategorii „Reklamy“.

Facebook

Krok 4: Na výsledné stránce „Vaše předvolby reklam“ přejděte dolů na „Nastavení reklam“.

Krok 5: Zapněte nebo vypněte možnost „Reklamy založené na vašem používání webů a aplikací.“

Krok 6: Zapněte nebo vypněte možnost „Reklamy na aplikace a weby mimo společnosti Facebook.“

Krok 7: V části Reklamy se svými sociálními akcemi vyberte možnost „Pouze moji přátelé“ nebo „Nikdo“.

Krok 8: Když jste tady, přejděte nahoru na „Vaše informace“ a vypněte dostupná nastavení podle vašich preferencí.

Stále chcete smazat svůj účet na Facebooku? Dobře pak. Pokračujme.

Poslední příspěvky