Ukázalo se, že mazání příspěvků na Facebooku neznamená úplně „mazání“

Facebook

Někdy chceme smazat naši historii na Facebooku - možná jen její kousky nebo možná všechno. Možná chcete začít znovu, nebo jednoduše nedůvěřujete Facebooku se svými informacemi a chcete se zbavit starých příspěvků.

Doufáte, že kliknutím na Smazat bude váš obsah trvale odstraněn. Zdá se, že tomu tak není. Nové důkazy naznačují, že Facebook nemusí ve skutečnosti mazat příspěvky, o kterých si myslíte, že se jich zbavujete. Ve skutečnosti se někdy tyto smazané příspěvky na Facebooku objevují znovu.

prázdná časová osa Facebooku

Několik uživatelů zjistilo, jak vytrvalý byl Facebook. Laura (která zadala své příjmení) v únoru 2012 smazala své příspěvky na Facebooku „jeden po druhém“, protože měla strach z následků, které by mohla přinést nová časová osa Facebooku. V říjnu téhož roku se přihlásila na Facebook, aby zjistila, že veškerý její obsah na časové ose byl obnoven.

Laurina časová osa na Facebooku

Není nepřiměřené předpokládat, že se v tomto problému jednalo o chybu, ale po druhém, kdy Laura znovu pečlivě odstranila veškerý svůj obsah, začala být podezřelá. "Smazal jsem všechny své příspěvky, lajky a komentáře." Také jsem odstranil všechny své fotografie a alba kromě dvou profilových fotografií, “vysvětluje Laura a říká nám, že její profil byl čistý, s výjimkou dvou fotografií a několika základních osobních údajů ze sekce About. Když se o měsíce později vrátila na svůj účet na Facebooku, tento měsíc zjistila, že její smazané příspěvky se znovu objevily.

Ještě děsivější je skutečnost, že se nejedná o izolovaný incident. Existují další uživatelé Facebooku, kteří se setkali se stejným scénářem a jejich smazané příspěvky se k nim vracely. Došlo také k incidentu, při kterém byly staré příspěvky vzkříšeny také v horní části vašeho profilu. V roce 2011 byla v Irsku podána žaloba na společnost Facebook pro tento konkrétní problém:

"Asi před půl rokem až rokem jsem se rozhodl, že chci na své facebookové stránce vymazat co nejvíce svých osobních údajů." Použil jsem automatickou rutinu, která automaticky klikla na všechna tlačítka „X“ (označená jako „odebrat příspěvek“) na mé stránce na Facebooku. Následující výzva jasně uvádí, že obsah bude „smazán“ (viz příloha 03). Poté, co rutina nějakou dobu běžela, byl veškerý obsah pryč. Od tohoto okamžiku jsem neustále mazal veškerý nový obsah ručně. Ve dvou nebo třech případech se starý obsah stále vracel k mé zdi poté, co jsem ji odstranil před několika týdny. “

Smluvní podmínky Facebooku vrhají světlo na to, proč jeho uživatelé zažívají obnovený obsah:

„Když odstraníte obsah IP, bude odstraněn podobným způsobem jako vyprázdnění koše v počítači,“ uvádí stránka Podmínky. "Chápete však, že odstraněný obsah může v záložních kopiích po přiměřenou dobu přetrvávat (ale ostatním nebude k dispozici)."

I Facebook připouští, že váš obsah ve skutečnosti stále existuje, i když jste jej technicky odstranili. Obsah vyskakující podruhé pro třetí kolo mazání je však neočekávaný.

O problému jsme se obrátili na Facebook, jehož zástupce pouze upozornil na stránku s podmínkami Facebooku a zdůraznil skutečnost, že když skutečně smažete obsah na Facebooku, zmizí pouze v případě, že je trvale smazán - což je složité. Problém s trvalým odstraněním čehokoli na Facebooku je skutečnost, že nic není ve skutečnosti zdánlivě odstraněno. Jednoduše „smazání“ obsahu dočasně uloží obsah na záložní jednotku Facebooku. Jak říká Facebook:

"Některé z těchto informací jsou trvale odstraněny z našich serverů; některé věci však lze smazat pouze tehdy, když trvale smažete svůj účet. “

Podobným způsobem funguje i smazání celého vašeho účtu. Uživatelé mohou své účty „mazat“; opětovný přístup k účtu však účet znovu aktivuje.

Rovněž se ujistili, že poukazují na to, že problém může pramenit z chyby na stránce profilu Laury, ale nemohl si být jistý, aniž by si prohlédl její účet. Inženýři Facebooku jsou však v tomto případě a na základě předběžného pohledu navrhli, že lepší způsob, jak odstranit obsah, není procházet časovou osu, ale místo toho prostřednictvím vašeho protokolu aktivit.

Nic z toho však nevyjasňuje, proč se obsah Laury znovu objevuje.

Jakkoli se snažíte, zdá se, že se Facebooku ve skutečnosti nikdy „nezbavíte“, aniž byste jej vůbec poprvé použili.

[AKTUALIZACE]

Na základě jejích komentářů níže Laura objasnila, že ne všechny její smazané příspěvky byly obnoveny - i když hodně. Dodává také, že při mazání příspěvků a komentářů tak dělala prostřednictvím svého News Feed a že jí chyběly některé, o kterých si myslela, že je původně smazala.

Poslední příspěvky