Jak obnovit Mac do továrního nastavení

Obnovením továrního nastavení počítače Mac vymažete všechna data z pevného disku, stejně jako vaše předvolby a vlastní nastavení. Řadu technických problémů můžete vyřešit obnovením továrního nastavení Macu. Je to také něco, co byste měli udělat před prodejem Macu nebo předáním někomu, aby chránil vaše osobní údaje a umožnil novému vlastníkovi přizpůsobit zařízení.

Náš jednoduchý podrobný průvodce vám pomůže vymazat vše na vašem Macu, přeinstalovat MacOS a obnovit vaše zařízení do původního továrního nastavení.

Mazání počítače Mac

Krok 1: U MacBooků připojte napájecí adaptér, aby nehrozilo vybití baterie.

Krok 2: Ujistěte se, že je váš Mac připojen k internetu, nejlépe prostřednictvím kabelového připojení. Vymazání pevného disku je jednoduché, ale jakmile je vymazán, budete potřebovat přístup k továrnímu nastavení počítače Mac. Apple ukládá tato data vzdáleně na svých serverech.

Krok 3: Klikněte na logo Apple v levém horním rohu a vyberte Restartovat… v rozevírací nabídce.

Krok 4: Jakmile se váš Mac restartuje, stiskněte Cmd a R klíče dohromady. Držte je, dokud se na vašem Macu nezobrazí logo Apple, rotující glóbus nebo jiná úvodní obrazovka. Tím se dostanete k obnovení systému MacOS.

Disk Utility pro Mac

Krok 5: Po chvíli zadejte na výzvu své heslo. The Operační Systém MacUtility na obrazovce se zobrazí vyskakovací okno. Vybrat Disk Utility v seznamu a klikněte na Pokračovat.

Krok 6: Spouštěcí disk počítače Mac je uveden vlevo, obvykle se ve výchozím nastavení jmenuje „Macintosh HD“, pokud jej nepřejmenujete. Rovněž je uveden další disk se slovem „Data“ na konci. Například pokud je váš spouštěcí disk Macintosh HD, měli byste také vidět označenou jednotku Macintosh HD - Data. Pokud nemáte Data řídit, nebojte se - prostě přeskočte na Krok 9.

Krok 7: Vybrat Data disk, klepněte na Upravit na řádku nabídek a poté vyberte Odstraňte svazek APFS v rozevírací nabídce. Případně s Data vybraná jednotka, můžete kliknout na mínus na panelu nástrojů Disk Utility.

Krok 8: Ve výsledném okně klikněte na Vymazat potvrdit. Určitě neklikejte Odstranit skupinu svazků. Pokud máte nějaké další datové jednotky, odstraňte je také, ale běžnou jednotku Macintosh HD nechejte na pokoji.

Krok 9: Vyberte svůj hlavní svazek - obvykle znovu Macintosh HD. Klepněte na Upravit umístěný na řádku nabídek následovaný Vymazat… v rozevírací nabídce. Přiřaďte název (nebo se držte Macintosh HD, pokud chcete) a vyberte formát.

Poznámka: U formátu souboru byste měli zvolit buď APFS nebo Mac OS Extended (žurnálováno). Disk Utility ve výchozím nastavení zobrazuje doporučený formát - držte se ho, pokud nemáte konkrétní důvod pro jiný formát.

Krok 10: Klepněte na Vymazat. Může se zobrazit výzva k zadání informací o vašem Apple ID.

Vymazání disku Mac může nakonec nějakou dobu trvat. Po dokončení zavřete Disk Utility a vraťte se do okna MacOS Utilities.

Přeinstalování OS

Když je primární disk vymazán, musíte nyní přeinstalovat MacOS. Klikněte na ikonu Přeinstalujte MacOS v seznamu Utility MacOS a klikněte na Pokračovat pokračovat. Možná budete muset kliknout na několik potvrzení a zadat heslo, než budete pokračovat.

Přeinstalovat MacOS

Protože Apple ukládá tovární nastavení vašeho Macu na své servery, váš počítač vyžaduje připojení k internetu, aby mohl načíst nová nastavení mimo linku.

Poznámka: Toto řešení pro stahování funguje pouze s novějšími verzemi MacOS. U moderních zařízení by to neměl být problém - všechna jsou navržena ke stažení továrního nastavení z webu.

Pokud však pracujete se Snow Leopard (10.6) nebo starší, nemůžete tato nastavení z webu znovu nainstalovat. Místo toho budete potřebovat originální instalační disk MacOS, který byl dodán s počítačem.

Taky, při přeinstalaci systému MacOS se vás průvodce nastavením zeptá na základní otázky týkající se vaší oblasti atd.

Pokud svůj Mac prodáváte nebo rozdáváte, nechte asistenta nastavení nedotčeného. Místo toho podržte Příkaz a Q klávesami zavřete asistenta nastavení klikněte na Vypnout. Tím se váš Mac vypne a asistent nastavení čeká na nového vlastníka.

Alternativa: Přepsat instalaci

Pokud vymazání počítače Mac není ideální, můžete MacOS plně přeinstalovat, aniž byste vymazali všechna data. Je to „odlehčená“ verze úplného vymazání, protože pokud chcete čistou a novou instalaci, nemusíte disk mazat.

MacOS Mojave 10.14

Tato možnost je užitečná, pokud máte poškozená data, malware, který nelze izolovat, nebo problémy vyplývající z chybné aktualizace. Tento proces však může zanechat data, která by se dala relativně snadno obnovit - což znamená, že tato metoda není dobrý nápad, pokud svůj Mac prodáváte nebo rozdáváte.

Pokud se však touto metodou posunete vpřed, postupujte podle následujících pokynů. Jako vždy nezapomeňte zálohovat veškerá data a dokumenty, které chcete uchovat.

Krok 1: Vypněte Mac a restartujte jej jako obvykle. Ihned po zapnutí počítače podržte klávesu Příkaz a R klávesy, pak je uvolněte, až uvidíte logo Apple. Tím se otevře Operační Systém MacUtility okno v MacOS Recovery.

Krok 2: Vyberte Přeinstalujte MacOS na seznamu. Potvrďte, že chcete přeinstalovat operační systém, který instaluje nejnovější verzi.

Alternativa: Stroj času

Pokud již Time Machine používáte k ukládání záloh, můžete jej také použít k obnovení MacOS. To je užitečné, pokud chcete místo celého operačního systému obnovit konkrétní nastavení a data - možná ve snaze uložit data při řešení chyby nebo podobného problému.

Krok 1: Vypněte Mac a restartujte jej jako obvykle. Jakmile se zapne, podržte Příkaz a R klávesy, pak je uvolněte, až uvidíte logo Apple. Tím se otevře Operační Systém MacUtility okno v MacOS Recovery.

Krok 2: VybratObnovit ze zálohy Time Machine na seznamu. Nezapomeňte, že pokud ukládáte zálohy na externí jednotku nebo server, musí být Mac k těmto zařízením připojen, aby bylo možné dokončit obnovení.

Zrušení autorizace zařízení v Apple Music, iCloudu a Zprávách

Pokud svůj Mac prodáváte nebo rozdáváte, ujistěte se, že před obnovením původního továrního nastavení plně zrušíte autorizaci počítače Mac i všech připojených zařízení. To pomáhá v budoucnu zabránit komukoli v přístupu k vašim osobním informacím.

Apple Music

Jak zrušit autorizaci počítače Mac v Apple Music

Krok 1: Spusťte Apple Music a klikněte Účet v řádku nabídek.

Krok 2: V rozevírací nabídce najeďte myší Oprávnění, poté klikněte na Zrušte autorizaci tohoto počítače.

Apple Music nyní odebere konkrétní zařízení ze seznamu autorizovaných zařízení. Ze svého zařízení již nebudete mít přístup k žádnému obsahu Apple Music, ale nikdo jiný.

iCloud

Jak se odhlásit z iCloudu na Macu

Nestačí se jednoduše odhlásit z iCloudu - musíte se také ujistit, že ve vašem počítači nezůstávají žádná místní data.

Krok 1: Klikněte na logo Apple v levém horním rohu a vyberte Systémové preference v rozevírací nabídce.

Krok 2: Klikněte na ikonu Apple ID v rámci Systémové preference okno.

Krok 3: Vybrat Přehled kategorii uvedenou vlevo a poté klikněte na ikonu Odhlásit se knoflík.

MacOS se zeptá, zda si chcete ponechat svá aktuální data iCloud v zařízení. Protože tak neučiníte, zrušte zaškrtnutí políček u všeho, co chcete smazat . V závislosti na tom, co se rozhodnete udělat s Macem, možná nezrušíte zaškrtnutí políček.

Zprávy

Ať už Mac prodáváte, darujete nebo vyměňujete, chcete zachovat důvěrnost zpráv. Chcete-li tak učinit, musíte se odhlásit z aplikace Zprávy pro Mac. Aplikace synchronizuje zprávy mezi vaším iPhone a Mac, takže zrušení autorizace je zásadní pro vaše soukromí. Naštěstí je odhlášení a vymazání dat vaší zprávy jednoduché.

Krok 1: Otevřete aplikaci Zprávy. Klepněte na Zprávy na liště nabídek Předvolby v rozevírací nabídce.

Krok 2: Na obrazovce se zobrazí vyskakovací okno. Klikněte na ikonu iMessage kartu a klikněte na Odhlásit se knoflík.

Nezapomeňte, že zálohování dat je vždy dobrý nápad. Zejména před předáním počítače Mac kupujícímu (nebo komukoli, komu nedůvěřujete) chcete odstranit ze svého zařízení vše. Ale než se pohnete, vyplatí se zálohovat vše, co nechcete ztratit navždy. Poskytujeme průvodce, jak zálohovat data na externí disk, aby se věci zjednodušily. Můžete se také dozvědět, jak zálohovat data pomocí iCloudu - po dokončení se odhlaste z počítače Mac.

Poslední příspěvky