Facebook: Ano, sledujeme vaše hovory a textové zprávy, ale vy jste nám řekl, že můžeme

Minulý týden programátor zjistil, že Facebook sledoval jeho telefonní hovory z telefonu Android a přidal palivo do ohně kvůli nedávnému skandálu Cambridge Analytica Privacy. Nyní síť sociálních médií vydala oficiální prohlášení o tom, co se děje. Podstata? Ano, Facebook sleduje, komu a jak často voláte a posíláte textové zprávy, ale je to jen proto, že jste k tomu dali síti povolení.

„Protokolování historie hovorů a textů je součástí funkce přihlášení pro lidi, kteří používají Messenger nebo Facebook Lite pro Android,“ uvedl Facebook v příspěvku na blogu sdíleném v neděli 25. března. „To vám pomůže najít a zůstat ve spojení s lidmi, které starat se o vás a poskytuje vám lepší zážitek z Facebooku. Lidé musí s použitím této funkce výslovně souhlasit. “

facebook_android_opt-in_screen

Facebook uvádí, že tato funkce byla použita k importu kontaktů do Messenger a Messenger Lite, což uživatelům umožňuje snadné spojení s přáteli, kteří jsou již v seznamu kontaktů v telefonu. Když uživatelé začali stahovat přesně to, co na nich Facebook má, v důsledku Cambridge Analytica, mnoho lidí si uvědomilo, že tento nástroj také sledoval, komu a kdy volali.

Sledování hovorů a SMS, které ukládá, s kým jste mluvili a kdy, má podle všeho dopad pouze na uživatele Androidu. V systému Android Facebook neustále sleduje informace pro uživatele, kteří se rozhodnou použít svá kontaktní data v Messengeru a Messenger Lite. Uživatelé iOS mohou také synchronizovat své kontakty s platformou pro zasílání zpráv.

Uživatelé překvapení, když našli sledování hovorů na svém seznamu údajů na Facebooku, nemusí zcela souhlasit s tím, že dříve „výslovně“ souhlasili se zapnutím této funkce. V dnešním varování před zapnutím této funkce Facebook varuje uživatele, že „vaše kontakty budou průběžně synchronizovány s našimi servery“.

Dobré zprávy? Facebook říká, že obsah hovorů nebo textových zpráv se neukládá. Facebook také říká, že data nejsou sdílena s třetími stranami. A ještě lépe, uživatelé mohou mazat data, která Facebook již má.

V aplikaci Messenger mohou uživatelé přejít na ikonu Domů a poté klepnout na svůj profilový obrázek v levém horním rohu. V rámci možnosti „lidé“ mohou uživatelé vypnout možnost „synchronizovat kontakty“. Facebook říká, že když je možnost synchronizace kontaktů vypnutá, jsou odstraněny také předchozí kontaktní informace, které byly synchronizovány s platformou pro zasílání zpráv.

Uživatelé také mohou přejít na stránku kontaktů a zobrazit seznam lidí přidaných do aplikace Messenger v důsledku této synchronizace. Na této stránce se uživatelé také mohou rozhodnout smazat všechny dříve synchronizované kontakty. Uživatelé, kteří chtějí vidět, jaká data o nich má Facebook, si mohou stáhnout kopii v Obecném nastavení účtu.

Poslední příspěvky